10 tévhit a hajápolásról

Rengeteg tévhit kering a hajápolásról, amelyek idő közben saját életre keltek, annyiszor hallottuk már, hogy sokszor igaznak is véljük őket. Most átnézzük, hogy mi igaz és mi hamis ezek közül.

1. Ha gyakrabban vágod a hajad, akkor jobban nő

Hamis: A rövidre vágott haj persze dúsabbnak tűnik, azonban növekedésének sebessége sosem a hajvágások gyakoriságától függ. A vékony, selymes és sima haj sosem fog gyorsabban nőni a hajvágástól. Ha dús hajat szeretnél, erre alkalmas hajápoló termékeket használj, vagy vágasd olyan fazonúra hajad, amely megnöveli a volumenét.

2. A haj a fej bizonyos részein gyorsabban nő

Igaz: Kutatások bizonyítják, hogy a hajnövekedés eltérő a fej különböző pontjain. Gyerekek esetében bebizonyították, hogy a haj gyorsabban nő a fejtetőn, mint a fej bármely másik pontján. A hajnövekedés mértéke csak icipici mértékben tér a fej különböző pontjain, így látványban nem látszik a különbség.

3. Ha kopaszra nyírjuk a gyereket, megerősítjük vele a haját

Hamis: A haj amivel egy gyerek születik elkísérheti egy életen át, vagy éppen nem. A kopaszra nyírás, nem változtatja meg a haj végső állagát, attól nem fog gyorsabban nőni és dúsabb sem lesz.

4. A hajhagymáknak is szüksége van a törődésre

Igaz: A fejbőr masszírozásával serkenteni lehet a hajhagymák működését. Ha valaki minden hajmosás alkalmával 1-2 percen keresztül masszírozza fejbőrét és ezáltal a hajhagymákat, annak sokkal egészségesebb lesz a haja.

5. A hajszárítóval szárított haj füstölög

Hamis: Ez a különös állítás évek óta terjed. A haj legtöbbször azért füstölög ilyen esetekben, mert a különböző hajápoló termékek párolgását eredményezi a szárítás. Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen típusú hajápoló szereket használunk.

6. A dohányzás őszüléshez vezet

Igaz: J.G. Mosley szerint a dohányosok négyszer olyan gyorsan őszülnek, mint azok, akik nem dohányoznak. Sőt a dohányzás szoros kapcsolatban van a hajhullással is.

7. Ha lemossuk a balzsamot, akkor annak nincs semmilyen hatása

Hamis: Az azonnal lemosott balzsamnak is van hidratáló hatása, proteinekkel vonja be a hajszálakat, ezzel pedig selymes, fényes és jól karbantartható hajat érünk el vele.

8. A citromlé világosítja a hajat

Igaz: A legtöbb ember, ha citromlével mossa meg a haját, akkor nem veszi észre, hogy világosodik, mert nagyon híg citromlevet használ hozzá. Például ha rendszeresen két evőkanál citromlé és hat evőkanál víz keverékével mossuk meg a hajunkat, akkor már világosabb lesz a hajunk.

9. A medencében lévő kémiai anyagok zöldre festhetik a hajunkat

Igaz: Azok, akik sokat úsznak és természetes szőke vagy festett szőke hajuk van, azok bizony hosszabb idő után zöldes árnyalatot vehetnek észre hajukon. Ezen a problémán segít a rendszeresen használt hidratáló sampon, valamint olyan készítmény, ami véd a klór és kémiai szerek ellen.

10. A fésülés hajhulláshoz vezet

Hamis: Ha megfelelő fésült használsz a mindennapi fésüléshez, és a hajmosás alkalmával még a balzsamos hajat fésülöd ki, akkor nem fogsz ilyen problémába ütközni. A megfelelő fésű még jót is tesz a hajnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..