Fejfájás, fáradékonyság, hajhullás: mi okozhatja, és mit egyél ellene?
Most itt a jó lehetőség sárgabarackot aszalni. Az aszalt sárgabarack rengeteg vasat tartalmaz, érdemes otthon elkészíteni és (ha marad még belőle) akkor a téli estéken elrágcsálni. Az otthon aszalt, cukor és vegyszer nélkül készített aszalt barackból elég 1-2 darabot a szánkba venni és lassan rágcsálni, ekkor a nyállal keveredve adja ki az igazán fenséges ízét. Vigyázat, nagyon hamar rá lehet szokni és hamar elfogy, valami mennyei csemege!
Hogyan készíts aszalt barackot házilag:
2. Szedd le az érett, de szép egészséges barackot.
3. Mosd meg, én egy kicsit citromlés vízben szoktam átmosni.
4. Vágd ketté és szedd ki a magját, a magját tedd félre, (ha kibelezed, nagyon finom értékes csemege).
5. Rácsos tálcára, aszaló tálcára rakd szét, hogy szellőzni tudjon.
6. Tedd ki tűző napra, 3 napig elegendő a nagy melegben az aszalás.
7. Ha éppen esős időt fogtál ki, akkor aszalhatod elektromos aszalóban.
8. Ha esik, nincs aszalód, akkor pedig ott a sütő, ahol nagyon alacsony hőfokon, 50 °C-on aszald, kevergesd át, aszald, mozgasd át……. a sütő ajtaját egy fakanállal támaszd ki, hogy szellőzni tudjon, el tudjon távozni a pára, víz.
9. Ha már a héja nagyon összezsugorodott és ha megnyomkodod, akkor már nem puha, akkor készen is van az aszalt sárgabarack.
10. Elteheted befőttes üvegbe, vagy lehet kapni uzsonna csomagoláshoz használt zsírpapír-féle tasakokat, amiben hosszú ideig lehet tárolni. Van aki alu-dobozban tartja, mint a mézes-sütiket. Bármelyik jó megoldás, mert bárhol tárolod, hamar el fog fogyni.