Az aszalt barack jó a vas pótlására és segít a hajhullás ellen

Fejfájás, fáradékonyság, hajhullás: mi okozhatja, és mit egyél ellene?

Most itt a jó lehetőség sárgabarackot aszalni. Az aszalt sárgabarack rengeteg vasat tartalmaz, érdemes otthon elkészíteni és (ha marad még belőle) akkor a téli estéken elrágcsálni. Az otthon aszalt, cukor és vegyszer nélkül készített aszalt barackból elég 1-2 darabot a szánkba venni és lassan rágcsálni, ekkor a nyállal keveredve adja ki az igazán fenséges ízét. Vigyázat, nagyon hamar rá lehet szokni és hamar elfogy, valami mennyei csemege!

Hogyan készíts aszalt barackot házilag:

barackfa
1. Keress egy barackfát.

barack

2. Szedd le az érett, de szép egészséges barackot.

3. Mosd meg, én egy kicsit citromlés vízben szoktam átmosni.
4. Vágd ketté és szedd ki a magját, a magját tedd félre, (ha kibelezed, nagyon finom értékes csemege).

felvagva
5. Rácsos tálcára, aszaló tálcára rakd szét, hogy szellőzni tudjon.
6. Tedd ki tűző napra, 3 napig elegendő a nagy melegben az aszalás.
7. Ha éppen esős időt fogtál ki, akkor aszalhatod elektromos aszalóban.

aszalt-barack-1
8. Ha esik, nincs aszalód, akkor pedig ott a sütő, ahol nagyon alacsony hőfokon, 50 °C-on aszald, kevergesd át, aszald, mozgasd át……. a sütő ajtaját egy fakanállal támaszd ki, hogy szellőzni tudjon, el tudjon távozni a pára, víz.

barack-aszalasa
9. Ha már a héja nagyon összezsugorodott és ha megnyomkodod, akkor már nem puha, akkor készen is van az aszalt sárgabarack.
10. Elteheted befőttes üvegbe, vagy lehet kapni uzsonna csomagoláshoz használt zsírpapír-féle tasakokat, amiben hosszú ideig lehet tárolni. Van aki alu-dobozban tartja, mint a mézes-sütiket. Bármelyik jó megoldás, mert bárhol tárolod, hamar el fog fogyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..