Hajhullás: Gyakran ez a pajzsmirigynek köszönhető! Segíthet a görögszéna

Fáradt, kedvetlen, hiányzik az energia és sújtja a hajhullás, kopaszodás? Ennek a szenvedésnek a pajzsmirigy nem megfelelő működése lehet az oka.

 

A kis pillangó alakú szerv fontos “hormon üzem” és gondoskodik az anyagcsere működésről. A pajzsmirigy hormonok nem megfelelő szintje sok panaszt okoz. Gyakran sok más tünettel együtt a haj növekedését is befolyásolja, amikor a pajzsmirigy túltermel (hyperthyreosis), vagy túl kevés a hormon (hypothyreosis).

A következmények nem csak a hajhullás, kopaszodás típusában láthatóak. Ha a pajzsmirigy csak korlátozottan működik, akkor néha nagyon finom, és kevésbé sűrű haj vehető észre. Emellett más testszőrzetre és a szemöldökre is hatással lehet.

Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor törékeny, feszült lesz a haj. Gyakran szenvednek ebben a nők, akiknek haja láthatóan csak nem akar nőni rendesen, és valahogy mintha megállna a növekedésben a hajuk egy bizonyos ideig. Ennek azaz oka, hogy a hajuk életciklusa megváltozott a hormonális egyensúly miatt. Az érintett haj korábban nőtt ki, mint ez természetesen lett volna a nyugalmi fázisban. Amikor a hajhagyma ennek a szakasznak végére ér, akkor kihullik a haj, elkezd kopaszodni.

A hajhullás azonban nem ugyanúgy érinti az összes pajzsmirigy problémákkal küszködő férfiakat és nőket. Jellege és nagysága mindig az egyéni érzékenységtől függ. Vannak, akik hajlamosak még alacsony hormonális rendellenességek esetén is a hajhullásra, másokat nem vagy alig érinti, még ha komoly probléma is van a pajzsmirigynél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..