Hányszor mossunk hajat egy héten?

Csak megmosom és indulok is – azért nem ilyen egyszerű. Nem mindegy, mivel, hányszor, és az sem mindegy hogy hogyan.

Két dologtól függ, hogy milyen gyakran mossunk hajat: mennyire piszkolódik a haj, és hogy száraz vagy zsíros a fejbőr típusa.

Gyorsan zsírosodó hajnál indokolt lehet a gyakori hajmosás, illetve, ha olyan helyen dolgozunk/élünk, ahol a haj gyorsan bepiszkolódik, akkor is elfogadható a gyakori hajmosás. Egyéb esetekben a heti egy-két alkalom elegendő a hajmosásra.

A nagyon gyorsan zsírosodó hajat kétnaponta is megmoshatjuk, de arra ügyelni kell, hogy a célnak megfelelő, kímélő samponnal tegyük ezt. Ellenkező esetben a többszöri hajmosás nagyon igénybe veheti, kiszáríthatja a fejbőrt és egy ördögi körbe kerülünk bele. Minél többet mossuk, annál zsírosabb lesz a haj, a fejbőr közben kiszárad, viszket, ezért újra mossuk és csak egyre rosszabb lesz, ahelyett hogy javulna az állapot.

A ma is divatos “kettő az egyben” (2 in 1) samponok használata egyre gyakoribb hajmosásra ösztönöz. Sokan a hajuk, fejbőrük megváltozott minőségét, vagy a piszkos városi levegőt okolják ezért – ami részben igaz is lehet. Ugyanakkor a leggyakoribb magyarázat a “kettő az egyben” sampon használatából fakad. Az ilyen sampon balzsamot is tartalmaz, aminek az a feladata, hogy a hajon védőréteget képezve védje és jól fésülhetővé tegye a hajat. Semmi nem tisztítja le a hajról a balzsam hatóanyagát, ezért bizonyos réteg mindig marad a hajon, s állandóan ugyanazt a kombinált sampont alkalmazva ettől sohasem lehet megszabadulni. A haj végül teljesen ápolatlan hatást kelt. Ezért célszerűbb a kombinált készítményeket csak ritkán használni, vagy javasolt helyette külön sampont és külön balzsamot használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..