Hozzád is eljött a Mikulás?

December 6-ra virradó éjszaka titokban kis ajándékokat tesz a szépen kisuvickolt csizmákba. Ő a jó öreg Mikulás, akit mindenhol megünnepelnek, de nem mindenhol december 6-án. Hozzád is eljön a Mikulás?

Mit keres a csizma az ablakban?

Gyerekkorod óta magától értetődő dolog, hogy – ha máskor nem is – Mikulás napján biztosan kipucolod a csizmádat, bakancsodat, és kiteszed az ablakba. Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon miért éppen az ablakba? Honnan ered a szokás?

A legenda szerint Szent Miklós püspök egy jeruzsálemi zarándokútról hazafelé betért Anatólia fővárosába, Myra városába. A házak között elhaladva megütötte a fülét egy elszegényedett nemesember panasza, aki hozomány híján nem tudta férjhez adni három eladósorban lévő lányát. Szent Miklós, hogy segítsen a családon, az egyházi vagyonból egy marék aranyat tett a házuk ablakába. Ezt három egymást követő napon vagy éven át egy alkalommal megismételte – az erre vonatkozó források nem egyértelműek. Így mentette meg a családot az anyagi összeomlástól, és innen ered a népszokás, hogy a gyerekek az ablakba helyezik a cipőjüket, várva, hogy a Mikulás őket is megajándékozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..