Köles-körözött, hogy ne hulljon a hajunk

Kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a hajhullás leküzdésében. Rendszeres fogyasztása csodákra képes a hajhullásban szenvedőknél. Az egyetlen gabona, amiben teljes értékű fehérje található (lisztérzékenyek is fogyaszthatják). Lúgos kémhatású. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A köles jelentős kovasav tartalma fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára. A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek fontos összetevője a szilícium. A szilícium jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában. Rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit.

A kölest bármilyen formában ehetjük: reggelire köleskásának, ebédre kölesfasírtnak, vacsorára pedig készíthetünk kölesből körözöttet is.

Köles körözött receptje:
Hozzávalók: 100 gr köles, 1 kk só, 1 közepes fej lilahagyma, 1 tk fűszerpaprika, 1 tk őrölt kömény, 1 tk mustár, 1 ek tejföl, 50 gr vaj
Elkészítése:
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk, és hagyjuk kihűlni.
A vajat kikeverjük a pirospaprikával, köménymaggal, mustárral és a tejföllel. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és a kihűlt kölest. Ha szükséges utánsózzuk, esetleg fűszerezzük.
Tálaláskor apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
Pirítós kenyérrel kitűnő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..