Szülés utáni hajhullás

A szülés utáni hajhullás sajnos menetrendszerűen jön a szülés utáni első három hónapban. Először a terhesség kedvez a frizurának, mert a sok női nemi hormon miatt gyönyörű lesz a nők haja, bőre. A terhesség időszakában nem hullik a haj és dús a hajkorona, ragyognak a terhes nők. Nem tart sokáig ez a ragyogó állapot, mert a szülés után a hormonok visszaállnak az eredeti szintre és emiatt szinte csomókban kezd el hullani a kismamák haja. Azt is szokták mondani, hogy ami a 9 hónap terhesség alatt nem hullott ki, az szülés után 2-3 héten belül egyszerre hullik ki.

Sokan állítják, hogy a szoptatás is közrejátszik a hajhullásban, de ez nem igaz! Csak azért megtévesztő ez az összefüggés, mert azonos időszak szokott lenni a szoptatás abbahagyása és a hajhullás mérséklődése. Pedig a hajhullás ilyenkor inkább a hormonszint változásának az oka. Ha emiatt gondolkoztál a szoptatás abbahagyásán, ne tedd,  az nem segít.

Meddig tart a szülés utáni hajhullás?

A hajhullás általában a szülés utáni 1-3 hónapban kezdődik és eltarthat 3-9 hónapig is. Ez persze nem mindenkinél zajlik ugyanúgy. Azt nem mondhatjuk általánosságban, hogy mire a kicsi hat hónapos lesz a hajhullás is megszűnik. Sok mindennel szokták nyugtatni a kismamákat, de csak az érzi, hogy mennyire elkeserítő ez a helyzet, aki minden reggel arra ébred, hogy tele a párnája hajjal, és minden hajmosás horror a csomókban hulló haj miatt.

Aki szerencsés típus, az alig veszi észre, hogy egy-két hónapon keresztül egy kicsivel jobban hullik a haja. Aki nem ennyire szerencsés (és ez a többség), az úgy érzi, hogy katasztrofális a helyzete és szeretne tenni valamit ellene. Sokan nem szeretnek ilyenkor csak úgy kapszulákat, vitaminkészítményeket szedni. Ezért ajánlatos inkább a helyi kezelés, azaz a hajhullás elleni készítmények használata. Ha kilenc hónap után sem enyhül a hajhullás, akkor mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség.

Mit tehetünk otthon a hajhullás kezelésére?

–          Házi praktikákat vethetünk be, mint csalántea, stb. erről az innen letölthető „Hajhullás elleni házi praktikában olvashatsz bővebben.

–          Már nagyon sokféle hajhullás megállítását segítő sampon, hajápoló szer kapható a drogériákban, amelyek táplálják a hajhagymákat, növelik a hajsűrűséget, gátolják a hajhullást. Ha ezeket minden hajmosás alkalmával használjuk, akkor hat héten belül sikert érhetünk el és már nem lesz rémálom a reggeli fésülködés és hajmosás számunkra. Nagyon jó javulást lehet elérni a Sentiree Hair Master hajregeneráló oldat, alkalmazása során. Természetes, növényi összetevőket tartalmaz, ami fontos, főleg a szoptatás időszakában. Itt megtalálod, kattints ide!

–          A hajat ebben az időszakban különösen kímélni kell, maximum hetente kétszer mossunk hajat. Úgysem jut több idő a szépítkezésre a baba mellett. Masszírozzuk a fejbőrt minden hajmosás alkalmával. A hajszárítót ne a legforróbb fokozaton használjuk.

–          Kerüld a stresszt, mert ez is egyik fő oka a hajhullásnak. Persze könnyű ezt mondani, de a kisbaba mellett nehéz lazítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..