A hajhullás egyik fő oka a vashiány, vérszegénység

A nőknél  gyakori oka a hajhullásnak a vashiányos vérszegénység.  A hajhullás a vashiány egyik jellegzetes tünete. A vashiány első tünete a nőknél a menstruációs zavarok jelentkezése. A vashiány igen elterjedt, már népbetegségnek is tekinthető. Gyakorisága ellenére sokszor nem ismerik fel. Fontos két oldalról is kezelni a hajhullást, egyrészt belülről töltsük fel magunkat a hiányzó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, másrészt kívülről kezeljük fejbőrünket a megfelelő hajhullás elleni szerekkel (Sentiree).

A nőknél gyakori a vashiány, mert a havi vérzés idején kb. 1 mg vasat veszítenek és ez még fokozódik, ha hosszabb ideig elhúzódik és erős is a vérzés. A szervezet minden sejtjének szüksége van vasra, ezért okozhat sok panaszt a vashiány. Így a hajhagymák sem jutnak vashoz, ezért alakul ki a hajhullás.

A természetes tápanyagaink közül legkitűnőbb vasforrás a mák, amiben a vas felszívódását elősegítő folsav is található. Ha valaki természetesen szeretné pótolni a vashiányt, akkor javasolt a mákot a következők szerint fogyasztani kúraszerűen: megdaráljuk a mákot, meleg vízzel és mézzel összekeverjük, majd egy kis üvegbe tesszük. Ha kihűlt, akkor hűtőszekrénybe tárolhatjuk és reggelenként éhgyomorra egy kanállal együnk belőle. Fontos, hogy utána igyunk rá egy pohár citromos vizet, hogy a C-vitamin segítségével még jobb legyen a felszívódás. Nagyon súlyos esetben fél év is kel ahhoz, hogy helyreálljon az egészség.

Ezen kívül kitűnő vasforrás még a cékla-almalé, spenót, savanyú káposzta, és a fokhagyma is. Vasban gazdag a mogyoró, dió, zabpehely, csipkebogyó, ribiszke, cseresznye, meggy, bab, borsó, lencse, sóska és a petrezselyem zöldje.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..